De 4 vijanden van koffiebonen

Wat is de beste manier om koffiebonen zo lang mogelijk vers te houden? Dat is één van de belangrijkste onderwerpen van discussie tussen koffieliefhebbers. Logisch, aangezien koffie voor een groot deel een kwestie is van persoonlijke smaak. Maar ook omdat goede koffie niet goedkoop is - en het onjuist bewaren kan de waarde ervan heel snel vernietigen!

Coffee bean

Ondanks de verschillende meningen zijn de meeste barista's en koffiebranders het hier wel over eens: de 4 grootste vijanden van verse koffiebonen zijn

  • Lucht
  • (Zon)licht
  • Vocht
  • Warmte 

Ja... Lucht, Zonlicht, Vocht en Warmte! Het klinkt een beetje tegenstrijdig, aangezien deze elementen ook zorgen voor de groei van de bonen zelf - en uiteindelijk ook worden gebruikt bij de bereiding van heerlijke koffie. Tijd voor wat meer uitleg.

 

Lucht

Lucht is de nr.1 vijand van verse koffie. Er zijn slechts enkele dagen nodig voor koffie om zijn smaak te verliezen als de bonen worden blootgesteld aan lucht. Of eigenlijk de zuurstof in de lucht. Zuurstof zorgt voor oxidatie, hetzelfde verschijnsel waardoor gesneden fruit bruin verkleurt of wijn na enige tijd zuur wordt.

De oplossing lijkt voor de hand te liggen: scherm de bonen af voor lucht. Dat kan natuurlijk in een luchtdichte bus of pot, maar de beste oplossing is het wegnemen van de zuurstof zelf, door het creëren van vacuüm. Want: geen zuurstof = geen oxidatie! 

Zonlicht

Enigzins vergelijkbaar met oxidatie door lucht is de blootstelling aan UV-houdend licht. Ook door ontstaat er een chemische reactie met de koffie, waardoor de smaak ervan verloren gaat. Sterker nog, UV licht versnelt ook de oxidatie door zuurstof! 

Ook hier is de oplossing geen verrassing: scherm de bonen af voor licht. Gebruik geen transparante container of zak, of maak gebruik van een pot met UV-blokkerend glas. 

Vocht

Vocht kan ervoor zorgen dat koffiebonen al snel in kwaliteit achteruit gaan. In feite zorgt vocht ervoor dat schimmels kunnen gedijen en de bonen kunnen gaan rotten. Dit is ook een punt van discussie als het gaat om het invriezen van koffiebonen. De grote temperatuursverschillen kunnen namelijk zorgen voor condens aan de binnenkant van de zak of bewaarbak,

Bewaar bonen dus altijd op een plek met zo constant mogelijke temperatuur en zorg ervoor dat de bonen zo snel mogelijk uit de bulkverpakking in de bewaarcontainer worden overgezet.

Warmte

Ook warmte kan desastreuze gevolgen hebben voor de smaak van de koffiebonen. De hoofdoorzaak is dat oliën en andere componenten in de bonen sneller verdampen wanneer de temperatuur oploopt. Zodra die aroma's zijn verdampt is ook de smaak niet meer te herstellen!

Natuurlijk wil je niet dat je koffie muf smaakt. Bewaar je koffiebonen dan ook op een koele plaats totdat ze worden gebruikt voor bereiding.

Conclusie

Het bovenstaande verhaal lijkt misschien een open deur, maar het is nog best lastig om alle elementen eenvoudig onder controle te houden. Uiteraard zijn er wel oplossingen die het je makkelijker maken, zoals speciale koffie bewaarcontainers. Een niet-transparante, luchtdichte container op een koele, droge plek bewaren doet al heel veel. Maar als je maximale smaak wilt bewaren voor een langere tijd: gebruik vacuüm! 

Cold Brew Ice Coffee

Voorkom verspilling

Het volgen van alle tips zal ervoor zorgen dat je tot de laatste boon van lekkere koffie geniet. Maar, ondanks alle aandacht die je geeft aan het correct bewaren van je koffie, kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat er iets mis gaat. 

Toch kun je met bonen van verminderde kwaliteit nog uit de voeten! Denk bijvoorbeeld aan een "cold brew" koffie. Met cold brew heb je niet per se de hoogste kwaliteit bonen nodig om toch een lekker verfrissende drank te maken op de warmere dagen. Je kunt ook toepassen in desserts of zelfs in barbecue saus.

Geniet ervan!

Vacuümset voor
Potten & Flessen

€19,95
€14,95